Oma Neeltje stopt met roken

Oma Neeltje is bezig met een poging stoppen met roken. Natuurlijk wil ik daarbij graag ondersteunen. De plaatjes van verschrompelde longen die errug zwart zijn kennen we ondertussen. En die schrikken maar even af. Maar wat dachten we van ons uiterlijk. Oke ik ben geen modepoppetje en smeer zelden creme of andere goedjes uit over mijn lichaam maar als ik dit plaatje zie kriebelt het bij mij om te stoppen met roken. En als ik dan onderstaand stukje lees over de longen van een roker en bedenk hoe de mijne er na jarenlang passief meeroken uit zullen zien. Bij ons binnen wordt niet meer gerookt!

Tabaksrook bevat een groot aantal chemische verbindingen, waaronder nicotine, koolmonoxyde, teer en andere agressieve gassen. Nicotine irriteert de slijmlaag, en ook de agressieve gassen beschadigen het slijm. De normale afweerprocessen die in de slijmlaag plaatsvinden worden hierdoor op den duur verstoord. Schadelijke stoffen zakken door de slijmlaag en dringen door de wanden van de cellen. De cellen raken ontstoken en witte bloedlichaampjes schieten te hulp. De zieke cellen worden afgestoten en verdwijnen samen met de witte bloedlichaampjes in de slijmlaag. Door de plotselinge activiteit zwelt het weefsel op en zorgt voor een vernauwing van het luchtkanaal. De cellen op de basislaag delen zich nu en vormen nieuwe gezonde cellen.

Als de vervuiling echter maar door blijft gaan komen er voor de trilhaarcellen slijmproducerende cellen in de plaats. Die gaan veel slijm produceren om de vervuiling buiten te houden. Dit dikkere, taaie slijm zakt tussen de trilharen in waardoor ze bijna niet meer kunnen bewegen. Ze kunnen hun werk niet meer doen en voeren de grote hoeveelheden slijm niet meer af. Alleen door regelmatig hoesten is het opgehoopte slijm nog uit de longen te verwijderen. Mensen die lang roken hebben dan een rokershoest. Ze zijn vaak kortademig en hebben een slechte conditie. In feite zijn de luchtwegen dan voortdurend ontstoken: een chronische bronchitis. Door de rook raken ook de longblaasjes ontstoken. Opruimcellen gaan de ontstekingen te lijf en produceren een stof die het normale evenwicht verstoort. Bij een deel van de rokers wordt de elastische steunstructuur, die de longblaasjes in vorm houdt, langzaam aangetast.

Elke keer als er een elastiekje knapt verdwijnt de rek uit het weefsel en op den duur scheuren de wanden van de longblaasjes en de bloedvaatjes ofwel er ontstaat longemfyseem. Het totale werkzaam oppervlak van de longblaasjes wordt steeds kleiner en er ontstaat een zuurstof tekort en kooldioxyde-overschot in het bloed. Dat leidt tot kortademigheid en het slechter functioneren van het lichaam. Door de ophoping van vervuild slijm kunnen er steeds meer schadelijke stoffen in de cellen doordringen. Die stoffen kunnen een mutatie in het DNA van de celkern veroorzaken. De zieke, onbestuurbare cel gaat zich in hoog tempo delen. Zo ontstaat er een tumor die het weefsel om zich heen aantast. (Bron : Stivoro)

10 thoughts on “Oma Neeltje stopt met roken

 1. Oma Neeltje…Het gaat jou en Will zeker lukken!. Zet ‘m op. Het komt je nu van alle kanten tegemoet…

 2. Tja en dan is het nu 11 mei 2011, Albert zou vandaag jarig geweest zijn.
  Het is weer mijn stopdag maar nu met manlief samen. Het moet lukken.
  Afspraak met longarts dat deze poging zijn verjaardagscadeautje is. Als hij me nu een beetje helpt vanaf boven!!!!

 3. Helaas … na lang niet gerookt te hebben ben ik op 20 oktober jl. bij het zien van mijn stervende broertje weer begonnen.
  Ik ben nu bijna zover dat ik weer stop.
  1 december … lijkt me beter dan 1 januari. En ik weet nu dat ik het kan … het is gewoon een kwestie van niet meer doen!!

 4. Bij m’n eerste reactie was de foto nog niet duidelijk te zien. Als dit mijn voorland zal zijn, moet ik dankzij jouw log nu toch echt stoppen. Foto uitprinten en door het hele huis heen hangen, denk ik. Zo wil toch niemand er uit zien.
  Lieve San, bedankt voor je ondersteuning. Toen je 8 was verstopte je m’n sigaretten al, was je steeds boos als ik jullie weer in de rook zette. Waarom heb ik toen niet naar je geluisterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *