×

Op 1 december 2021 testte ik positief op corona. De eerste 2 dagen waren een makkie. Daarna ben ik een paar dagen goed beroerd geweest.

Op dag 7, de dag dat ik uit isolatie mocht verdwenen mijn reuk en smaak. Mijn reuk volledig. Mijn smaak bij bepaalde, eh, smaken. Behalve kleine ergernissen viel het verder wel mee en was het soms zelfs grappig.

 • Als ik zweet ruik ik het zelf niet
 • Ik heb de gebakken aardappeltjes een keer zwart laten worden. Mijn dochter kwam melden dat het stonk boven, ik stond in de keuken met mijn rug ernaar toe en rook niets.
 • Zelfs onder de douche ruik ik niet meer fris of ruik ik niets fris
 • Deze is mijn favoriet: Als iemand wat langer naar het toilet gaat en vergeet te luchten heb ik er geen last van.
 • Tijdens een whiskyproeverij had ik alleen het branderige gevoel in mijn mond of keel. Dit verschilde trouwens per whisky.
 • Ik proef nu vooral structuren. Een blini met roomkaas en zalm krijg ik er nu niet meer in.

Door die structuren is zelfgemaakte fudge is nu een van mijn favorieten geworden. Vooral chocoladefudge. Dat smelt op de tong en chocolade proef ik. Als iets gepeperd is voel ik dat vooral op mijn tong. Zout komt niet goed door. Bitter wel, behalve gemengd met zoet dan is mijn mond vol heerlijke zoetige smaken.
Gelukkig is er al wat verbeterd. Mijn geur ontwikkeld zich weer. Ruiken doe ik bij bepaalde geuren niets. Bij andere geurende de eerste seconde en verdwijnt de lucht daarna. En bij weer andere geuren ruikt het prima. Zo heb ik een reuksetje en komt kruidnagel heel goed door. Ook zeker nog na 5x snuiven. Eucalyptus begint heel voorzichtig iets te doen, zodra mijn hersenen het registreren is de lucht ook gelijk verdwenen. Volgende week heb ik een intake bij het UMC om mee te doen aan een onderzoek voor het geur- en smaakverlies.

Langzaam aan merk ik dat er toch iets meer schade is dan ik dacht. Ik kan niet meer goed op woorden komen. Weet soms niet meer hoe ik bepaalde woorden moet spellen. En dan gaat het bijvoorbeeld om wanneer ik ‘licht’ of ‘ligt’ gebruik.
Ook heb ik meerdere keren per dag lichte hoofdpijn. Hij komt en gaat, net als eb en vloed. Gelukkig valt hier goed mee te leven.

Minder blij wordt ik van het volgende:
Afgelopen maandag had ik een gesprek en daar kon ik bij sommige vragen niet eens meer een normale zin in mijn hoofd formuleren. De woorden waren zoek en de zinnen wilden niet gevormd worden. Het voelde alsof je je vingers uitstrekt om iets te pakken dat net buiten je bereik ligt. Je voelt het met je vingertoppen liggen en als je het wilt pakken duw je het volledig buiten je bereik.

Ook heel irritant. De namen van de kinderen gooi ik zo extreem door elkaar dat het zelfs Tinus opvalt. Zelfs de naam van onze oude hond haal ik erbij.
Nog een voorbeeldje, gisteren was ik tosti’s aan het maken. Nu heb ik kind 1 met een voorkeur voor een bruine tosti met ham en kaas en kind 2 met een voorkeur voor een witte tosti met alleen kaas. Kleine moeite groot plezier toch?

Ronde 1:
Kind 1 – wit brood met kaas
Kind 2 – bruin brood met kaas
Oeps, ham vergeten en borden omgewisseld. Omruilen kan niet want kind 1 heeft op dit moment corona.

Ronde 2:
Kind 1 – wit brood met ham en kaas
Kind 2 – bruin brood met kaas
Oeps, ham op de verkeerde tosti

Ronde 3:
Kind 1 – krijgt van mij een witte tosti in zijn handen gedrukt.
Oeps, sorry verkeerde tosti en kan hem helaas niet aan zijn broer geven.
Kind 2 – wacht wat langer op zijn tosti omdat ik vergeet een nieuwe te maken.

Ik weet dat ik afspraken met de tandarts heb gemaakt, maar niet voor wanneer. Zodra ik denk “dat schrijf ik zo wel op” is het te laat. Tinus heeft al 3 x gevraagd of ik een bepaalde rekening gedeclareerd heb. Nee, dat heb ik niet. Ik weet niet eens meer waar de rekening ligt. (Goed dat ik er nu aan denk. gelijk even regelen)
Notuleren op mijn werk is een nachtmerrie. De gesproken tekst samenvatten? Misschien dat het volgende week beter gaat.

Dit fenomeen valt onder ‘hersenmist’ en komt bij een deel van de mensen voor die corona hebben gehad. Aangeraden wordt om:

 • Sociaal bezig te blijven (check)
 • Veel slapen (Hier moet ik aan werken)
 • Wandelen/sporten (Frequentie wordt wekelijks opgevoerd)
 • Geen alcohol (check)
 • De hersenen actief te houden door te lezen/puzzelen (check)

Mijn neus en smaak wordt ondertussen al iets beter, ik kan niet wachten tot de mist optrekt.

Print Friendly, PDF & Email

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

lexi@springkikker.nl

Gerelateerde artikelen

Mijn onbedoelde levensmotto

Ik hoor het mijn vader nog zo zeggen. Denk eens na voordat je iets zegt. Dit hoor ik altijd in mijn hoofd...

Lees alles voor

Quarantaine (deel 2)

Dat had ik niet verwacht. Een quarantaine deel 2 stond niet op mijn todo-lijstje. Net als het zelf krijgen van corona. Ik...

Lees alles voor

Da’s nat

Het regent . En het liefst wil ik ergens onder een dik dekbed een tukje doen. Geen  after dinner dip maar alvast...

Lees alles voor

Schering en inslag

Soms duurt het even voordat je weet waar iets vandaan komt. zo kende ik de uitdrukking ‘schering en inslag’ wel maar eigenlijk...

Lees alles voor

Dag 23-b | Waarom?…..

Hoe kan het dat als ik een dode spin heb opgezogen met de stofzuiger. Steel zo lang mogelijk gezet. Afstand bewaren tot...

Lees alles voor

Dag 18 | Chaotisme

Nou denk ik niet dat het een bestaand woord is. Maar ik vermoed dat het wel iets is waar ik trekjes van...

Lees alles voor