Compromis

Kleedgeld, het ene kind wil het wel, het andere kind niet. Bij onze 3 kinderen is het verdeeld. Eentje vind het wel leuk, maar het hoeft niet persé, een kan niet wachten en een kan niet wachten tot ik dit idee weer vergeet.

Voor mij is het heel simpel, de kinderen krijgen kleedgeld zodat zij om leren gaan met geld. Nu hebben de jongens dit al aardig in de vingers. Echter hoe zou het gaan als ze geld moeten sparen voor nieuwe schoenen of een winterjas? Als ik de jongens goed inschat zal een er wat meer moeite mee hebben dan de ander. Maar het zal wel goed komen. Het zal meer in het budgetteren zitten en plannen van hoeveel geld kan ik uitgeven en onder dwang van mij af en toe iets nieuws kopen dan dat er een tekort ontstaat vanwege het kopen van dure kleding. De jongste gaf al aan dat hij de dure kleding in winkels vooral stom vind en de goedkopere leuk. Of dat zo is heb ik geen idee van. We kopen nu meestal op Marktplaats. 🙂
Mijn dochter zal waarschijnlijk alles kopen waar ze niet zonder denkt te kunnen leven. De spuigaten zal het niet uitlopen, maar van haar verwacht ik nog wel een keer het verzoek om mee te betalen aan iets omdat haar geld net op is.
De oudste zal zijn aankopen online doen en als een t-shirt bevalt er 5 van kopen. Is hij voor de hele zomer klaar.

Maar dan het dilemma, mogen ze kleedgeld gebruiken als zakgeld. Zeg je nee tegen een hulpvraag als het geld op is en er moet nog een winterjas komen.
Als een paar schoenen verdwijnt tijdens gymles of er komt een scheur in een nog redelijke winterjas. Als een kind ineens een groeispurt maakt van 15 cm en de ander stil blijft staan in lengte. Help je dan mee met het kopen of hadden ze dit ook moeten inschatten. Geef je het geld maandelijks, 2-wekelijks of als de kinderbijslag binnen komt?

Ik wilde eigenlijk per 1 juni starten met kleedgeld, maar als ik nu de inhoud van de kasten van de kinderen bekijk moet ik eerlijk bekennen dat die van de jongens goed gevuld is, helaas zijn de meeste kleren van de jongste aan de krappe kant maar dat probeer ik te rekken totdat hij uit zijn groeispurt komt. De oudste is voorzien van alles wat hij nodig heeft, behalve zijn sokken. Dochterlief heeft een aantal t-shirts, een trui en weinig broeken. Geen passend vest of dunne longsleeves. Wel voldoende ondergoed. Dat wordt dus een stappenplan:

  1. Regels opstellen voor kleedgeld:
    • Hoeveel
    • Hoe vaak
    • Afspraken bij verlies, beschadiging etc.
  2. Kledingkasten controleren, wat is een basisinhoud van de kledingkast
  3. Wanneer starten met kleedgeld?

Tinus kwam nog met de volgende optie zodat wij minder snel de fout in gaan met toegeven aan smekende blikken van een kind in zomerjas in december:
Volgens het Nibud moet een kind uit kunnen komen voor al hun kleding met een bedrag van €56,- per maand. Wij betalen per jaar mee aan 2 paar schoenen van max. €50,- en een winter- en zomerjas van max. €75,-.
Dit halen we van het totale jaarbedrag af.
Dat wordt dus 56*12=672
2x schoenen en 2x jas: 2*50+2*75=250
672-250=422/12= €35,17 per maand of 422/4=€105,50 per kwartaal.

In het laatste geval zouden we mooi op 1 juli kunnen beginnen, dan komt de kinderbijslag ook binnen en hebben we de maand juni voor het aanvullen van noodzakelijke kledingstukken. Dan starten ze tenminste met een beetje gelijk gevulde kasten.

Test, test, test, goedemorgen

Donderdag 19 november 7.45 uur. De jongste klaagt over buikpijn en hoofdpijn. Vlug een hand langs zijn voorhoofd en in zijn nek. Best wel warm. Helaas betekent dat voor hem dat hij direct een afspraak met een thermometer heeft. Nog minder fijn vindt hij de uitslag. Koorts, dus thuisblijven. Dat is niet wat hij wil horen. De ander 2 zouden prompt de schooltas aan de kant gooien en het dekbed over hun hoofd heen trekken. Maar zij worden morgen geen 11 en zitten niet meer op de lagere school waar je verjaardag nog een feest is.

Verder lezen Test, test, test, goedemorgen

Goed gebit

Traditiegetrouw gaan wij met de kinderen om 12 uur de intocht van Sinterklaas kijken. Dit onder het genot van kruidnootjes, warme choco met slagroom en/of marshmallows. Dekentjes op de bank, kinderen eronder eventueel zelfs in pyjama of onesie, zo’n extreem pas op hij smelt in de buurt van hittebronnen pak uit een stuk. Dan is het even genieten voor mij. Voor de kinderen is het een verplichting, maar wel een aangename. 😁 Dit jaar zal ik gaan zitten kijken hoe zij al het lekkers naar binnen schuiven.

Verder lezen Goed gebit

Jeuh! 18 jaar getrouwd

Achttien jaar getrouwd met jou.
Verder lezen Jeuh! 18 jaar getrouwd

Sinterklaas wie kent hem niet?

Het is zover, Sinterklaas is weer onderweg. Dieuwertje Blok melde het vandaag om 18.00 uur bij ons in de huiskamer. Anna en Casper zaten er klaar voor. Thomas was druk met Minecraft maar liep af en toe even heen en weer. Waarschijnlijk is ons gezin voor de laatste keer zo actief bezig met de beste sint. Verder lezen Sinterklaas wie kent hem niet?

Mussen

Groenbakken kinderen
Groenbakken kinderen

Eindelijk was een deel van onze tuin zo goed als klaar. Het begint echt ergens op te lijken. In de voortuin heb ik (de kinderen) drie bakken waar dit jaar genoeg eetbare zaken in zaten.  Doorgeschoten spinazie, bloeiende bieslook, verfrommelde krulpeterselie, aangegeten aardbeien en niet te vergeten een oogst van 3 doperwten. Maar ook heel veel positieve groendingen want deze groenbakken hebben een flinke hoeveelheid komkommers en tomaten opgeleverd. Ook veel bieslook. Een stuk of 6 paprika’s en 2 mini water meloenen. Een daarvan heb ik helaas te vroeg aangesneden. De andere ligt nu nog te hopen op temperaturen boven de 18 graden. Maar dat is ijdele hoop vermoed ik zo half oktober. Volgend jaar ga ik een aantal zaken anders doen. Maar die groenbakken blijven. Het stuk ernaast is bezaaid met zaad speciaal voor bijen. Bij ons zijn het vooral hommels die dol zijn op mijn bloemetjes maar ik vind het gezellig dat vrolijke gezoem in de tuin. Het middenstuk heeft een aantal stepstones met lage begroeiing en dan rechts was het verwilderde klaprozenveld. Daar bloeiden heeeeel veeeeel klaprozen. de laatste heb ik eind september ten onder zien gaan. Heel veel zaadjes zijn verzameld door Thomas die gewapend met een schaar en een plastic bakje log ging in dat gedeelte van de tuin. Maar liefst 19 peren had de perenboom dit jaar. En omdat ik de roestplekken had verwijderd was de smaak minder bitter en waren ze super zoet.

Heerlijk een eigen tuin!